Begroting 2021

Samenleving

Maatschappij

Versterken van de samenredzame maatschappij.

Met het versterken van de samenredzaamheid streven we als gemeente naar een samenleving waarbij inwoners zo min mogelijk afhankelijk zijn van de overheid. Inwoners zoeken hun eigen oplossingen en helpen elkaar. We noemen dit ook wel eigen kracht en burgerparticipatie. Mensen voelen zich verbonden, willen samen delen en hebben gemeenschappelijke waarden. Dit noemen we ook wel de sociale cohesie in de kern of binnen de gemeente. Belangrijke partners voor het versterken van de samenredzaamheid zijn o.a. Synthese, Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML), de buurtsportcoaches, verenigingen, vrijwilligersorganisaties en dorpsplatforms. De gemeente zoekt daar dan ook actief de samenwerking mee op.

Wat gaan wij daar voor doen?

Regionaal werken we met gemeente Weert, Nederweert en onze belangrijkste ketenpartners samen aan een aantal uitvoeringsplannen in het kader van het regionaal beleidsplan. De uitvoeringsplannen die met name bijdragen aan het versterken van de samenredzaamheid zijn:
1. Het uitvoeringsplan versterken mantelzorgers en vrijwilligers, met als doelen:

  • Meer samenwerking tussen formele en informele zorg en ondersteuning; er vindt periodiek overleg plaats tussen procesregisseurs, buurtsportcoaches en Synthese. Het doel van dit overleg is kennis delen over behoeften en hiaten in de dorpen van Leudal, rolduidelijkheid en versterken van de samenwerking tussen informele en formele zorg en ondersteuning.
  • Mantelzorgers en vrijwilligers krijgen passende ondersteuning en waardering; binnen de regio en lokaal i.s.m. Synthese en Klikleudal, wordt een plan opgesteld en geïmplementeerd om meer vrijwilligers te werven en te matchen aan de juiste vacature. Dit leidt in 2021 tot een  geïntegreerde werkwijze en vanaf 2022 tot een groter aandeel  inzet van ondersteuning vanuit de nulde lijn bij ondersteuningsvragen. Voor mantelzorgers sluiten we in 2020 aan bij de landelijke campagne “Deel je zorg”, waardoor we meer (jonge) mantelzorgers bereiken en ondersteuning kunnen bieden.
  • Mantelzorgers kunnen voldoende gebruik maken van respijtzorg; wij sluiten regionaal aan bij de werkateliers van de VNG over respijtzorg en zoeken in de regio de samenwerking op met o.a. de zorgverzekeraars, om de toegang tot respijtzorg voor mantelzorgers te verbeteren.

2. Het uitvoeringsplan basis- en algemene voorzieningen versterken en ontwikkelen, met als doelen:

  • Meer inwoners maken gebruik van basis- en algemene voorzieningen;
  • Meer inwoners kennen de aanwezige basisvoorzieningen en algemene voorzieningen;
  • Meer professionals kennen de aanwezige basisvoorzieningen en algemene voorzieningen en verwijzen actief;
  • Verschuiving van specialistische en maatwerkvoorzieningen in de 2e lijn naar basis– en algemene voorzieningen. Deze drie doelen worden periodiek beschreven in de vier maandelijkse rapportage die Synthese aanlevert en krijgen een plek in het jaarlijks op te stellen werkplan.

Synthese is op het gebied van welzijnswerk aan volwassenen, een belangrijk partner binnen deze werkgroepen en zal zich ook komend jaar inzetten voor het vergroten van de samenredzaamheid door zich te richten op een aantal pijlers en activiteiten daarbinnen.
Dit betreft:
Opbouwwerk

  • Deelname aan het uitvoeringsplan versterken mantelzorgers vrijwilligers;
  • Deelname aan de landelijke campagne jonge mantelzorgers;
  • Verbeteren van het proces respijtzorg;
  • Armoede-aanpak o.a. door inzet in het financieel informatiepunt en project vroegsignalering
  • Activiteiten in het kader van eenzaamheid;

In de doorontwikkeling kijken we samen met Synthese naar:

  • Leren van de coronatijd; verbinden, vasthouden, ontwikkelen en verbeteren
  • Versterken van de samenwerking met formele en informele partijen, waaronder de buursportcoaches, dorpsraden en procesregisseurs binnen de gemeente, door structurele afstemming;
  • Inzichtelijk maken van het maatschappelijk rendement van de ingezette activiteiten door Synthese.

Het AMW-ML is ook een belangrijke partner en zet in op laagdrempelige hulpverlening waarbij de mogelijkheden van de cliënt en zijn netwerk centraal staat. AMW-ML biedt samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML) een brede basisondersteuning op het gebied van opgroeien en opvoeden en zelfstandig functioneren. Sommigen hebben aan enkele gesprekken genoeg, voor anderen is een langdurige betrokkenheid nodig. De duur en effecten van de coronacrisis zijn op dit moment nog lastig in te schatten.  

AMW-ML werkt samen met diverse organisaties samen en is actief op diverse maatschappelijke thema's zoals armoedebestrijding en vroegsignalering, maatjesproject en thuisadministratie.

Wat mag dat kosten?

Versterken samenredzaamheid

(bedrag x 1.000)

Realisatie 2019

Begroting na wijziging 2020

Primitieve begroting 2021

Begroting 2022

Begroting 2023

Begroting 2024

Lasten

Maatschappij algemeen

582

565

634

565

575

582

Welzijnswerk

611

632

594

594

594

594

WMO advisering

8

8

6

6

6

6

Baten

Maatschappij algemeen

0

0

0

0

0

0

Welzijnswerk

0

0

0

0

0

0

WMO advisering

0

0

0

0

0

0

Mutaties reserves

-38

-13

0

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2020 14:12:41 met de export van 12/08/2020 14:06:21