Begroting 2021

Bestuurlijke samenvatting

Bestuurlijke hoofdlijn

Mooi Leven in Leudal
In Leudal bouwen we samen aan de toekomst. Het traject Mooi Leven in Leudal heeft ons waardevolle resultaten opgeleverd. Waardevolle inzichten die de basis vormen voor onze nieuwe strategische visie. Een visie die we in het eerste kwartaal van 2021 gaan vaststellen en ons een heldere koers biedt richting 2035. Een koers waarin we behouden wat goed is en ontwikkelen op wat beter kan.

Alle opbrengst van de waardevolle gesprekken met al onze inwoners hebben we teruggebracht naar tien thema’s:

  • Wonen
  • Lokale economie
  • Openbare ruimte
  • Gemeenschapsvoorzieningen
  • Verkeer en mobiliteit
  • Duurzaamheid
  • Natuur
  • Sociale structuur
  • Verenigingsleven
  • Ondersteuning

Deze tien thema’s vormde de rode draad in gesprekken met onze inwoners. Alle waardevolle inbreng hebben we in beeld gebracht in een digitaal magazine dat voor iedereen op elk moment toegankelijk is.

Vanuit deze opbrengst wordt in samenspel gebouwd aan de nieuwe strategische visie. Deze strategische visie geeft antwoord op wat voor soort samenleving we willen zijn en wat onze identiteit is. Het vormt het afwegingskader voor toekomstige besluiten en ontwikkelingen en is vanaf 2021 de lokale kapstok voor al het Leudals beleid. De visie beschrijft op hoofdlijnen de maatschappelijke en bestuurlijke opgaven waar de gemeente mee te maken krijgt.

Naast vaststelling in 2021 gaan we ook aan de slag met de vertaling van de strategische visie naar wat het betekent voor onze koers op verschillende onderdelen. De strategische visie is namelijk één van de belangrijkste bouwstenen voor de nog te ontwikkelen omgevingsvisie, visie op dienstverlening en organisatievisie. Maar ook de vertaling naar de koers binnen het sociaal domein wordt vormgegeven. Zo zorgen we dat onze strategische visie ook echt verschil maakt voor Leudal.

Financieel evenwicht
In de kadernota 2021-2024 is inzichtelijk gemaakt dat we staan voor een financiële uitdaging. Stijging in kosten, afname van inkomsten en financiële risico’s leiden tot structureel financiële onbalans. Beleidskeuzes zijn noodzakelijk om te komen tot financieel evenwicht. Keuzes die we middels verschillende scenario’s hebben verkend en zijn behandeld tijdens de raadsvergadering van 29 september 2020. Gelijktijdig met deze begroting maakt de raad keuzes om te komen tot financieel evenwicht. Dit gebeurt door middel van een addendum dat gelijktijdig met de begroting wordt vastgesteld.

Omgevingswet en vergunningverlening, toezicht en handhaving

Een belangrijke ontwikkeling die onze koers en organisatie de komende vier jaar raakt is de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het betreft een verandering in wetgeving, opstellen van nieuwe instrumenten, nieuwe taken en een andere manier van werken.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet hangt samen dat:

  1. medewerkers, leidinggevenden en bestuurders moeten zijn opgeleid over de Omgevingswet (uiterlijk 2021);
  2. de instrumenten voor de Omgevingswet zijn ingericht (Omgevingsplan, Omgevingsverordening, Omgevingsvisie, Programma’s, Vergunningen etc.) (2021 – 2024)
  3. de werkprocessen zijn ingeregeld (snelle en adequate vergunningverlening, adviescommissies voor beoordeling van plannen, toezicht en handhaving, monitoring op gestelde normen) (2021 – 2024)
  4. het digitaal stelsel operationeel is (digitale ontsluiting van informatie) (2021 – 2024).  

In Leudal pakken we deze verandering gezamenlijk aan. We geven vorm en inhoud door middel van het Implementatieplan omgevingswet.

Corona
Duidelijk is dat corona ons raakt. Niet alleen in het voorliggende jaar, maar ook richting de toekomst. De effecten van corona laten zich moeilijk voorspellen maar worden steeds duidelijker. Het raakt het openbare leven breed op onderwerpen zoals zorg, economie, werkgelegenheid, onderwijs, openbare orde en veiligheid. Het heeft effect op onze samenleving, ons beleid, onze koers en de realisatie van onze ambities.

Voorbijgaande periode leert ons dat de praktijk soms weerbarstig is. Onze koers wordt niet alleen bepaald door wat we als gemeente graag willen bereiken, maar juist ook de actualiteit die zich voordoet. Als moderne overheid moeten we voortdurend inspelen op een veranderende omgeving. We moeten voorbereid zijn op het onverwachte. Flexibel wanneer de omgeving dit vraagt. Niet als vervanging van onze ambitie, maar juist ook om in dynamische tijden onze ambitie niet uit het oog te verliezen.

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2020 14:12:41 met de export van 12/08/2020 14:06:21