Begroting 2021

Programmaplan

Leefomgeving

Samen bouwen aan een duurzame en vitale fysieke leefomgeving

Visie

De gemeente Leudal is economisch vitaal en de leefomgeving wordt als prettig ervaren. Dit willen wij zo houden en waar dat kan, versterken en verbeteren. Dit is een hele uitdaging, want door bovenlokale trends en ontwikkelingen zijn de opgaven voor de fysieke leefomgeving in Leudal groot. Denk aan de ontwikkelingen en opgaven op het gebied van klimaatverandering, energietransitie, transitie van de agrarische sector, circulaire economie of het anders kijken naar afval en grondstoffen, bereikbaarheid en woningbouw. Dit biedt kansen, maar vraagt ook om het maken van zorgvuldige keuzes. Onze opgaven en keuzes worden vervat in de Omgevingsvisie die in 2021 wordt vastgesteld. Hierbij bieden wij het raamwerk voor de juiste functies op de juiste plek en worden enkele opgaven in kansen omgezet.

Het combineren van de opgaven en het verzilveren van de kansen, vraagt om een andere manier van werken. Dit betekent een andere rol van de overheid bij het maken van beleid voor de fysieke leefomgeving. Beleid wordt niet opgelegd, maar komt in goede samenwerking tussen andere overheden, ondernemers, onderwijs, (keten)partners, maatschappelijke organisaties en inwoners tot stand. De effecten die uit het beleid moeten volgen, kunnen niet worden gerealiseerd zonder een goede basisorganisatie op het gebied van projectrealisatie en beheer van de openbare ruimte en de eenheid van vergunningverlening, toezicht en handhaving. De (werk)processen voor deze taakvelden zijn op elkaar aangesloten en zorgen voor een goede dienstverlening naar onze ondernemers en inwoners en toezicht en handhaving op het naleefgedrag van regels in onze gemeente.

De Coronacrisis heeft ons daarbij laten zien dat wij meer dan ooit flexibel moeten en kunnen zijn.
Daarnaast is van belang dat op 1 januari 2022 de Omgevingswet in werking treedt en dat ook na die datum de implementatie van de Omgevingswet doorgaat. Dit betekent dat wij in 2021 de Omgevingsvisie en Omgevingsverordeningen vaststellen en de (werk)processen zodanig inrichten dat wij voldoen aan de wettelijke vereisten per 1 januari 2022. In de periode 2022 - 2024 ligt de focus op het opstellen van het Omgevingsplan.

In dit programma staan onze opgaven geformuleerd vanuit de drie pijlers; economie, wonen en klimaat.

Wat willen wij bereiken?

Wij bouwen samen met onze (keten)partners, ondernemers, inwoners en maatschappelijke organisaties aan een duurzame en vitale fysieke leefomgeving. Dit doen wij door te sturen op drie pijlers, namelijk economie, wonen en klimaat. De uitvoering van de beleidsdoelen vindt plaats door de realisatie van projecten, het beheer van de openbare ruimte, de verlening van vergunningen en het toezicht en de handhaving op onze regels. Naast de drie sectorale pijlers, economie, wonen en klimaat, werken wij aan twee overkoepelende thema’s, namelijk de Omgevingswet en Buitengebied in Beweging. Onze doelen binnen deze pijlers en thema’s leiden ertoe dat u van ons concrete resultaten mag verwachten. Onze doelen en resultaten zetten wij hierna voor u uiteen.

Economie
Onze vitale economie willen wij versterken door het vestigingsklimaat voor (toekomstige) bedrijven te verbeteren en daarbij in te zetten op de stuwende sectoren, zoals de agrarische sector en de maakindustrie. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is een belangrijke kapstok voor een vitale lokale economie. Wij werken samen met en zijn partner van ondernemers  en onderwijsinstellingen en bundelen zo onze krachten (onder andere via het Economic Board). Wij willen bereiken dat ondernemers hun toekomst in Leudal zien en nieuwe ondernemers zich in Leudal vestigen.

Daarnaast is een van de grootste opgaven voor de komende periode het bieden van weerstand tegen de dreigende personeelskrimp. Dit betekent dat wij ruimte scheppen voor het aantrekken en huisvesten van tijdelijke werknemers die met name in de groeiende sectoren van de agrarische sector (de vollegrondstuinbouw bijvoorbeeld) nodig zijn.

Wonen
Binnen onze gemeente is er ruimte voor de bouw van nieuwe woningen. Wij zetten in op het omvormen en activeren van bestaande plannen, die beter aansluiten op de veranderende woonwensen van onze inwoners. Daarnaast worden onbenutte bouwtitels ingetrokken om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven. Knelpunten in de kernen lossen we op door ruimte te bieden voor nieuwe woonvormen, tijdelijke woonconcepten of woning(ver)bouw in het huursegment of in het (goedkope, < € 215.000) koopsegment. Op deze manier is er voor jonge(re) inwoners ruimte op de woningmarkt, wordt doorstroming bevorderd en worden senioren in staat gesteld langer thuis te blijven wonen. Dit betekent daarnaast dat onze bestaande woningvoorraad toekomstbestendig zal moeten worden gemaakt om aan te sluiten bij de klimaatopgaven en het langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wij informeren en stimuleren onze inwoners en partners deze aanpassingen te doen.

Klimaat
Wij bevorderen een gezonde en prettige leefomgeving en stellen daarom (milieu)regels die hieraan bijdragen en wij stimuleren dat die (milieu)regels worden nageleefd.

Een gezonde leefomgeving betekent ook dat wij in het belang van toekomstige generaties zorgen dat het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert, de afvalstromen worden omgebogen tot nieuwe grondstoffen en (hernieuwbare) energie wordt opgewekt. Hierbij laat de gemeente voorbeeldgedrag zien en neemt maatregelen die bijdragen aan onze klimaatopgaven.

Reconstructies en onderhoud aan de openbare ruimte vinden op een duurzame manier plaats, bevatten zoveel als mogelijk duurzame materialen en dragen bij aan het tegengaan van de gevolgen van de klimaatverandering (klimaatadaptatie).

Daarbij moet ook worden benoemd dat aanvullende taken bij de gemeente worden belegd, denk hierbij aan decentralisatie van regels (de bruidsschat) en de overdracht van bodemtaken van provincie naar gemeente.   

Buitengebied in Beweging
Het buitengebied van Leudal gaat de komende decennia sterk veranderen. Allerlei grote ontwikkelingen maken dat het buitengebied, zoals het zich na de oorlog ontwikkeld heeft, er anders uit gaat zien. Het buitengebied is in transitie. Om hier goed op in te kunnen spelen heeft de gemeente Leudal Buitengebied in beweging in het leven geroepen. Het doel van Buitengebied in Beweging is het creëren en/of behouden van een kwalitatief hoogwaardig buitengebied waarin een goed werk-, woon- en leefmilieu gewaarborgd is.

We zetten in op de juiste activiteit op de juiste plek, het oplossen en voorkomen van knelpunten, het bieden van ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en de aanpak van leegstaande agrarische gebouwen. De keuzes die gemaakt zijn in het agrarisch ontwikkelkader worden vertaald naar een concreet uitvoeringsprogramma.

In het uitvoeringsprogramma wordt een aanpak voor vrijkomende agrarische bebouwing uitgewerkt waarbij niet alleen gekeken wordt naar het toelaten van nieuwe functies in de vrijkomende bebouwing maar ook naar het stimuleren van sloop van de overtollige bedrijfsbebouwing. Denk bijvoorbeeld aan een slooplening of een salderingsregeling waarbij groeiende agrarische bedrijven een bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van het buitengebied en daarmee aan de kernwaarden (groene omgeving, rust en ruimte) van de inwoners van Leudal. Dit zie je terug in de vorm van nieuwe bedrijvigheid op plekken waar dit kan en het verdwijnen van bedrijfsgebouwen op plekken waar dit niet kan.

Totaal programma

Leefomgeving

(bedrag x 1.000)

Realisatie 2019

Begroting na wijziging 2020

Primitieve begroting 2021

Begroting 2022

Begroting 2023

Begroting 2024

Lasten

20.855

20.622

19.719

20.111

20.360

20.398

Baten

-10.773

-10.315

-9.800

-9.759

-9.874

-9.913

Mutatie reserves

-851

-1.303

-789

-543

-437

-411

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2020 14:12:41 met de export van 12/08/2020 14:06:21