Begroting 2021

Leefomgeving

Klimaat

Onze openbare ruimte is adequaat bestand tegen de invloeden van klimaatverandering

Wat gaan wij daar voor doen?

Alle gemeenten moeten in 2021 een transitievisie warmte opstellen. Met deze Transitievisie maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk: wanneer kunnen welke wijken of buurten van het aardgas worden afgekoppeld. Voor de wijken of buurten die voor 2030 gepland staan, maakt de gemeente ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend.  De 1 e belangrijke stap is de woingen `aardgasloosproof` te maken door het verminderen  van de warmtevraag door woningen goed te isoleren en energie te besparen.

De aanpak van de openbare ruimte gaat verder. Het klimaatadaptatief inrichten van woongebieden/straten gebeurt nu al zo veel mogelijk door het regenwater af te koppelen. Voor groener inrichten van straten is vooral meer bewustwording bij de bewoners nodig. Hiervoor zijn we, onder andere, aangesloten bij Operatie Steenbreek die ons zal helpen om onze burgers beter bewust te maken van de noodzaak om onze woonomgeving groener (en dus minder steenachtig) in te richten. Voordelen zijn onder ander meer schaduw en dus een reductie van de temperatuur, filteren van fijnstof en meer welzijn in een groenere omgeving.
Verder zullen wij aansluiten bij het bomenplan van de provincie Limburg en dat doorvertalen naar het aanplanten van 37.000 bomen in onze gemeente, één boom per inwoner.

Bij de werkzaamheden in de openbare ruimte wordt ingestoken op recycling en duurzaamheid. Op dit gebied volgen we nauw de ontwikkelingen in de markt. Een bijdrage hieraan zal het nieuwe Inrichtingseisen voor de openbare ruimte in de gemeente Leudal leveren, waarin sterker zal worden ingestoken op duurzaam materiaalgebruik en hergebruik.

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2020 14:12:41 met de export van 12/08/2020 14:06:21