Begroting 2021

Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Openbaar groen en water
De gemeenteraad heeft in 2018 het Beheerplan Groen en Wegen 2019-2022 vastgesteld. Het onderhoudsniveau bedraagt kwaliteitsniveau B (CROW). Het plantsoenonderhoud wordt in 2021 uitgevoerd door de Buitendienst, samen met medewerkers van Westrom. Het overige groenonderhoud, zoals maaien van gazons en onkruidbestrijding op verhardingen, wordt uitbesteed.  In verband met de levensduurbenadering is er jaarlijks een vervangingsbudget voor bomen en plantsoenen. Om het gemeentelijk openbaar groen optimaal planmatig te kunnen beheren en onderhouden is in 2020 gestart met het actualiseren van het groenbeheersysteem. Daarnaast worden alle gemeentelijke bomen opnieuw geïnventariseerd en de boomgegevens geactualiseerd.  

In het kader van de duurzaamheid, klimaatadaptatie en het vergroten van de biodiversiteit willen we de gemeente Leudal verder vergroenen. De gemeente Leudal heeft als streven de meest duurzame en groene gemeente van de provincie Limburg te zijn. In de dorpskernen wordt sortiment toegepast welke bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit en daarnaast ook een sierwaarde heeft. In het buitengebied wordt inheems en streekeigen sortiment toegepast. Bij de sortimentskeuze wordt ook rekening gehouden met de veranderende klimaatomstandigheden. Verder worden braakliggende terreinen ingezaaid met een bloemrijk mengsel en kunnen grasvegetaties extensief beheerd worden.

Door de provincie Limburg is in 2019 het “Actieplan 1 miljoen bomen” vastgesteld. De provincie Limburg wil de aanplant stimuleren van zo veel mogelijk bomen binnen een periode van 8 jaar ten behoeve van de bevordering van biodiversiteit, leefbaarheid en CO2-reductie. De gemeente Leudal vertaalt dit naar het “37 duizend bomenplan”, waarbij uitgegaan wordt voor elke inwoner een boom te planten.     

Ook het in stand houden en beschermen van de gemeentelijke bomen is erg belangrijk. Hiervoor is in 2019 de 'Beleidsnotitie kappen gemeentebomen' vastgesteld. Uitgangspunt is dat voor hinder geen gemeentebomen gekapt worden. Gemeentebomen worden alleen gekapt als er sprake is van een onveilige situatie of een goedgekeurde omgevingsvergunning of bestemmingsplan.    

Naast preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierupsen heeft in 2020 op een aantal locaties ook preventieve bestrijding plaatsgevonden met aaltjes. Daarnaast zijn er mezennestkastjes en grootoorvleermuisnestkasten opgehangen en worden de bermen langs eiken niet of minder breed gemaaid. De bestrijding van eikenprocessierupsen wordt in 2020 geëvalueerd en de resultaten worden meegenomen met de bestrijding in 2021 en volgende jaren.  

Landschapsbescherming
Gemeentelijke bos- en natuurterreinen
Uitgangspunt is een optimale invulling van de maatschappelijke behoeften naar meer biodiversiteit en beleving. In het beheer is er ook aandacht voor recreatie en landschapsbeleving. Bij het bos- en natuurbeheer wordt ook rekening gehouden met het veranderende klimaat. Door meer diversiteit na te streven in de gemeentelijke bos- en natuurterreinen zijn deze terreinen minder vatbaar voor ziekten en plagen.

Voor het bos- en natuurterrein Heijkersbroek in Ell is het projectplan “Klimaatbuffer Heijkersbroek” opgesteld. Dit project maakt deel uit van een reeks projecten in het beekdal van de Tungelroyse Beek. Met de uitvoering van dit plan wordt circa 10 hectare klimaatbuffer gerealiseerd door onder andere plaggen van de bodem, dempen van sloten en aanbrengen van en vlonderpad. Uitgangspunt is zolang mogelijk water in het gebied te houden.   

Landschapsbeheer
Door Stichting IKL wordt jaarlijks een nieuw werkplan opgesteld. Het landschapsbeheer wordt uitgevoerd met het MOB, vrijwilligers en basisscholen. Er zijn aanplantacties voor bewoners. Boomfeestdag wordt georganiseerd waarbij elk jaar een deel van de basisscholen deelnemen. In verband met de veranderende klimaatomstandigheden wordt bekeken om de aanplant zoveel mogelijk in het najaar te laten plaatsvinden, ook Boomfeestdag. Zo wordt de kans op aanslaan van de aanplant zo groot mogelijk. In de gemeente is een hakhoutbrigade actief. Workshops en cursussen worden georganiseerd op het gebied van landschapsbeheer en ambachten. Initiatieven worden gefaciliteerd en bosrandenbeheer wordt uitgevoerd. Het weidevogelproject en het patrijzenproject wordt gecontinueerd. Voor het afwateringskanaal en de directe omgeving is in 2020 door Stichting IKL een nieuwe visie opgesteld, samen met het Waterschap en gemeente Peel en Maas. Hierin worden de cultuurhistorische relicten, toeristische routestructuren en de groenstructuren meegenomen.

Volkstuinen
Streven is alle volkstuinen in de gemeente Leudal te verhuren. Op een aantal volkstuinencomplexen is een watervoorziening aanwezig. De braakliggende volkstuintjes worden één keer per jaar gefreesd of gemaaid. Per volkstuinencomplex wordt bekeken of onder de gebruikers 1 aanspreekpunt voor de gemeente kan optreden. De kosten voor het onderhoud van de volkstuinen en waterverbruik worden gedekt uit de huuropbrengsten. In 2021 wordt bekeken of op meer volkstuinencomplexen een watervoorziening gerealiseerd kan worden, mede gezien de veranderende klimaatomstandigheden.

(bedrag x 1.000)

2021

2022

2023

2024

In begroting opgenomen:

Regulier onderhoud groen

1.536

1.826

1.826

1.826

Vervangingsinvestering groen

138

138

138

138

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2020 14:12:41 met de export van 12/08/2020 14:06:21